Лекари, утемељивачи клинике

Васиљевић др Првослав, (Ниш, 1923.-1986.г), специјалиста неуропсихијатар, дипломирао на Медицинском факултету у Београду. Био је асистент на предмету Неуропсихијатрија Медицинског факултета у Нишу.Један је од оснивача неуропсихијатријског одељења тада Градске болнице у Нишу. Одбранио је хабилитациони рад под насловом “Нупционе психозе”. Посебно се бавио конверзивним неурозама, објавио око 40 стручних радова.

Проф.др Момчило Стојиљковоћ (Ниш,1926.-1996.г), специјалиста неуропсихијатар, дипломирао на Медицинском факултету у Београду , редовни професор Медицинског факултета у Нишу на предмету Неуропсихијатарија.Докторирао на Медицинском факултету у Нишу 1984 године на тему : ” Неуролошки налаз код болесника оболелих од акутног инфаркта миокарда”.Био је на усавршавању у Русији.Објавио је око 60 стручних и научних радова .Био је начелник Неуролошке службе Неуропсихијатријске клинике у Горњој Топоници .

Проф.др Бранислав Грбеша, (Ниш,1918.-1999.г), специјалиста неуропсихијатар, дипломирао на Медицинском факултету у Загребу 1946.г. Редовни професор Медицинског факултета у Нишу на предмету неуропсихијатрија . Био је ректор Универзитета у Нишу у два мандата ,директор Неуропсихијатријске клинике у Горњој Топоници .Посебна област стручног интересовања била су мишићна оболења.Био је на усавршавању у Бечу и Лондону. Објавио је око 100 стручних и научних радова. Био је почасни члан удружења неуропсихијатара Бугарске, члан истраживачке групе у светском удружењу неуролога , члан уређивачког одбора часописа “Неуропсихијатрија”-Загреб и Ацта медица медиана”-Ниш.Добитник је ордена рада са златним венцем.

Др.мед.сци Витомир Ранђеловић , (Ниш,1931.г), специјалиста неуропсихијатар, завршио Медицински факултет у Београду 1958.године. Специјалиста неуропсихијатар од 1972.године, у радном односу на Неуропсихијатријској Клиници од 1969. године Дугогодишњи шеф Неуролошког мушког одељења, а затим и начелник Одељења клиничке неурологије.Посебно се бавио неуромишићним болестима и електромионеурографијом.Био је на стручном усавршавању у Совјетском Савезу на Институту за неурологију Академије наука СССР као и на Институту за клиничку неурофизиологију у КЦ Љубљана као и на неуролошкој клиници ВМА. Докторирао са темом ” Корелативна евалуација етиолошких фактора и органских промена у болесника са екстракранијалним узроком хроничне вертебробазиларне инсуфицијенције”1990 године..Оснивач је и дугогодишњи председник удружења дистрофичара.

Прим.др.сци Александар Величковић , (Ниш,1934.г), специјалиста неуропсихијатар, завршио Медицински факултет у Београду 1960.г, а специјализацију из неуропсихијатрије 1967.у Загребу. Докторирао је на тему : ” Учесталост, клинички ток и прогноза церебралне тромбозе с посебним освртом на липидограм као фактор ризика”, на медицинском факултету у Нишу 1987.Посебно се бави проблемима цереброваскуларних оболења. Утемељивач и оснивач Одељења за цереброваскуларне болести Клинике за неурологију. Начелник Одељења за цереброваскуларне болести до одласка у пензију 1998. године. Објавио је 45 стручних радова. Аутор је публикације : ” Ургентна стања у неурологији “, издавач Елит медица, Београд, 1997.г., и ” Коме “, издавач Просвета, Ниш,1994.г.

Проф.др Драгољуб Војиновић, ( Ниш,1938.г), директор Клинике за неурологију од оснивања до 1996.године. Специјалиста неуропсихијатар, дипломирао на Медицинском факултету у Београду 1963.г., ванредни је професор на предмету Неурологија .Докторирао је на Медицинском факултету у Нишу 1987 године са темом ” Стање крвних судова мозга као индикатор терапијског приступа код цереброваскуларног инсулта “.Посебно се бави изучавањем демијелинизационих и дегенеративних оболења мозга.Био је на усавршавању у Лондону ( Национална болница), затим у Институту за неурологију у Бирмингхаму-у у САД, ( Лабораторy фор церебрал блоод флоw). Основао је Клинику за неурологију 1990 године. у склопу организације Клиничког центра у Нишу. Најзаслужнији је за коначно дефинисање правца развоја и профилисање идентитета неуролошке службе , одвајање неурологије од психијатрије и пресељење Клинике из Горње Топонице у Ниш 1994. године. Члан је уредништва и издавачког савета ” Ацта медица медианае” као и издавачког савета ” Ацта медица Наиссенсис”. Био је председник организационог одбора ИВ конгреса неуролога Југославије . У два наврата био је председник Неуролошке секције СЛД, члан је председништва удружења неуролога Југославије.Шеф је Предмета Неурологија од 1993 године. Члан је Наставно научног већа Објавио је 67 стручних и научних радова и уџбеник ” Клиничка неуролошка дијагностика”, Просвета, Ниш,1997 године.